St. John’s Music Room – Phase Two

Phase One of St. John’s Music Room was completed in December 2015, and initially used as an outdoor pavilion. The second phase of the project focused on the enclosure of the existing structure as an interior space, to be used as a much needed classroom and performance space for the school and wider community.

The back of the timber frame was clad in polycarbonate panels, which emit even indirect north light into the space all day, and insulation was added to the walls, roof and floor. The cladding on the sides of the structure was brought all the way down to the ground, and storage benches were installed around the perimeter of the room. A new stud wall was built within the front portal frame, creating a useful flat surface on the inside of the small gable. A full-width bi-folding door was installed in the larger of the two gables, allowing the space to open up to the grassy area in front of the building. The front facade was clad with a vertical larch rain screen and the black-stained timber weather-boarding was re-installed on the walls and roof, and re-painted.

Two local craftspeople, textile designer Karina Thomas and furniture fabricators Design & Making also contributed to the second phase. CIL funding from Wycombe Council enabled them to develop bespoke design pieces, which were initially displayed in a public exhibition at Grymsdyke Farm in July 2017 and have since been donated to the Music Pavilion. Karina’s work focused on improving the thermal insulation and acoustic performance of the space through the installation of a series of woven lambswool panels, whilst Design & Making developed storage and seating solutions informed by the rich local furniture-making heritage. 

C · B · A worked closely with the school’s Parents’ Association to raise money for Phase Two, ultimately securing over £60,600 through awards, grants, in-kind donations, and fundraising efforts including a Crowdfunder Campaign.

Photographs: Will Scott

Project Partners

Sponsors

Thanks to